Autor: Alexandra Mănăilă
Lipidele sau așa cum le știm cu toții grăsimile alimentare fac parte din macronutrienții indispensabili în alcătuirea unei diete echilibrate. ENDO Pacienți Asociația Pacienţilor cu Boli Endocrine și-a propus să informeze cât mai mulți oameni despre lipide, colesterol, trigliceride și dislipidemie – creșterea anormală a lipidelor din sânge (colesterol și trigliceride) – fiindcă aceasta poate duce la boli cardiovasculare severe. În cadrul campaniei naționale „Colesterol Alert – informează-te, sănătatea ta contează!”, inițiată de EndoPacienți – Asociația Pacienților cu Boli Endocrine, dr. Daciana Toma, medic de familie a explicat la Webinarul Colesterol Alert – Dislipidemii și analize medicale recomandate ce sunt dislipidemiile și cum vă pot afecta sănătatea.
,,Este o temă de mare interes și pentru mine ca medic de familie, pentru că este important ca persoanele care mi se adresează, pacienții care vin la cabinet, să știe ce se întâmplă atunci când vorbim despre dislipidemie și ce avem de făcut. În momentul în care am un pacient care are informațiile necesare, este mult mai ușor să gestionăm lucrurile și acesta este unul dintre motivele pentru care astfel de întâlniri sunt foarte importante”, a declarat dr. Daciana Toma, medic de familie, la începutul webinarului.

Cine sunt și ce fac lipidele?
În corpul uman, lipidele îndeplinesc mai multe funcții:
● principal furnizor de energie: 1 g de lipide degajă 9 kcal;
● ameliorează palatabilitatea alimentelor (gustul), prin efectul lor de savoare, dar senzația de satietate pe care o induc este mai redusă decat la glucide;
● fosfolipidele au rol structural, intrând în componența membranelor celulare și a sistemului nervos;
● colesterolul este provitamina D și precursor al hormonilor sterolici cortico- suprarenalieni și sexuali;
● facilitează absorbția vitaminelor lipsolubile (A,D,E,K).
Colesterolul: care este bun și care este rău?
Colesterolul este un tip de grăsime (lipid) esențial pentru buna funcționare a organismului, având un rol crucial în structura membranelor celulare, în producerea anumitor hormoni, în sinteza vitaminei D și în digestie, prin formarea acizilor biliari.
,,Colesterolul este prezent în sânge și în toate celulele corpului, fiind necesar bunei funcționări a organismului. 75% din colesterol este sintetizat la nivelul ficatului, iar restul de 25% provine din alimente. Totuși, atunci când colesterolul rău (LDL) este în exces, se depune pe vasele de sânge și favorizează apariția aterosclerozei”, a arătat dr. Daciana Toma.
Medicul a explicat diferența dintre colesterolul bun (HDL) și colesterolul rău (LDL), subliniind faptul că un nivel ridicat de LDL favorizează formarea plăcilor de aterom, ce pot bloca arterele și cauza infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Iată două aspecte de care e bine să țineți seama:
1. Cu cât e mai mare LDL cu atât riscul de boală cardiacă este mai mare!
2. Cu cât este mai mic HDL cu atât este mai mare riscul de boală cardiacă!
Trigliceridele, o altă formă a grăsimii din sânge
Trigliceridele (TG) provin din alimentaţie sau produse în organism şi reprezintă o sursă de energie.
- Creşterea valorilor TG determină un risc sporit pentru apariţia unei boli cardiovasculare.
- Un nivel crescut al TG se asociază frecvent cu valori crescute ale colesterolului rău şi valori scăzute ale colesterolului bun.
,,Nu există macronutrient sau micronutrient de care ne putem debarasa. Avem nevoie de absolut toate. Ideea este să existe cumpătare și echilibru. Lipidele îndeplinesc multiple roluri în organism, reprezintă principalul furnizor de energie. Ele sunt cele care dau în principal gustul alimentelor și le fac plăcute. Ele au rol structural, intră în componența membranelor celulare și a sistemului nervos. Colesterolul este provitamină D și precursor al hormonilor sterolici corticosuprarenalieni și sexuali, adică e nevoie de colesterol ca să avem vitamina D, E, K. Înțelegem de aici cât e de important să avem lipide, să avem grăsime în alimente, dar depinde de care și depinde în ce proporție”, a semnalat dr. Daciana Toma.
Ce este dislipidemia?
Dislipidemia reprezintă creşterea concentraţiei lipidelor (grăsimilor) în sânge (colesterolul, trigliceridele etc). Valorile lipidelor considerate optime pentru adulți sunt următoarele: Colesterol total sub 200 mg/dl, colesterolul bun peste 60 mg/dl, trigliceridele sub 150 de mg/dl.
,,Depistarea precoce a unei dislipidemii este esențială pentru prevenirea bolilor cardiovasculare”, a precizat dr. Daciana Toma.


Campania Colesterol Alert – Informează-te, sănătatea ta contează, lansată de ENDO Pacienți-Asociația Pacienților cu Boli Endocrine și susținută de compania Zentiva, își propune să aducă informații și explicații clare ale consecințelor hipertrigliceridemiei și hipercolesterolemiei asupra sănătății, furnizate de medici.